Tällä viikolla olemme saaneet täällä Etelä-Suomessakin ihailla ruskan loistoa, upeita auringonnousuja ja – laskuja. Lehdet putoilevat ja väriloisto on kuitenkin nopeasti ohi.
Tällä viikolla vietämme myös vanhustenviikkoa. Moni ikääntyvä kokee tälläkin hetkellä musertavaa yksinäisyyden tunnetta, tutkimusten mukaan jopa palvelutaloissa. Usein yksinäisyyden taustalla ovat sairaudet, puolison kuolema ja toimintakyvyn heikentyminen. Nykyisin palvelutaloihin pääseekin verrattain huonokuntoisena.
Ystäväni työskentelee erään kaupungin kotihoidossa. Alati vaihtuvan henkilökunnan lisäksi korona-aika on tuonut kotihoitoon uuden ilmiön: moni vanhus herää uuteen päivään tietäen mitä on edessä – ei yhtään mitään. Eristäytyminen ja siitä johtuva yksinäisyys liittyy toisinaan myös psyykkiseen sairauteen vanhuksen kohdalla. Ihmisestä saattaa tulla oman kotinsa vanki, uudet asiat alkavat pelottamaan. Vähemmän puhuttuja aiheita vanhusten kohdalla ovat myös itsemurhayritykset ja alkoholin liikakäyttö. Valitettavasti näihin molempiin terveydenhuollossa törmätään.
Täällä Tuusulassa, Keusoten alueella vanhusten päivätoiminta meni koronan vuoksi tauolle 1,5 vuotta sitten. Viimeisen vuoden aikana on korviimme kantautunut viestejä siitä, että Keusotella ei ole aikomustakaan palauttaa entisenlaista ikäihmisten päivätoimintaa Tuusulaan – eikä mihinkään Keusote-kuntaan. Minulle vastattiin Keusotesta, että tosiasiallisesti he eivät edes pystyisi palvelua palauttamaan tämän hetken hoitajamarkkinoilla. Kyseessä on ei-lakisääteinen palvelu ja Keusotesta “heitettiinkin pallo” nyt Tuusulan kuntaan. Heidän mielestä Tuusulan olisi syytä tehostaa omaa hyte- (hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen) toimintaa ja tarttua toimeen viimeisen kuntarahoitteisen vuoden alkaessa. Keusoten on saatava palvelujaan tehostettua kuntien talousraamien mukaisiksi.
Ikäihmisten määrä kasvaa Tuusulassakin huimaa vauhtia. Yksinäisille vanhuksille täytyy löytää mielekästä tekemistä ja sisältöä elämään. Eläviä ihmis- ja päivätoimintakontakteja ei voi korvata koti-tv:llä ja Ipadilla joiden kautta päivätoiminta toteutetaan. Meidän täytyy siis Tuusulassa ottaa uusi asento ja rooli hyte-työn kautta ikäihmisten ennaltaehkäisevien palvelujen painottamisessa. Ympäristöministeriön hanke, yhteisöllisen asumisen kehittäminen, auttaa tässä, mutta sen yhteisöllistä toimintaa luotsaava osio on vielä kovin pienimuotoinen. Harva meistä toivoo itselleen tai läheiselleen vanhuutta, jossa ainoat kasvot jotka päivän mittaan näkee ovat omat kasvot peilissä.
Mirka Kovalainen
Tuusulan kunnanvaltuutettu