Kuntavaalit 2021 | Tuusula

Kuntapolitiikan syksy on täynnä haasteita, katse kohti uutta

Kuntapolitiikan syksy on käynnistynyt Tuusulassakin uuden johdon voimin. Pormestarikolmikko vaihtui, johtoon tulivat pormestariksi Kalle Ikkelä (kok.), apulaispormestareiksi Jari Immonen (ps) ja Tuija Reinikainen (tupu). Kaksi ensinmainittua ovat uusia toimijoita kunnallisessa päätöksenteossa mutta Tuija Reinikaisen kanssa meillä on pitkä yhteistyö niin kuntapolitiikan kuin ammatillisenkin toiminnan kautta terveydenhuollossa. Onnea ja menestystä kaikille uusiin tehtäviin, uskon että koko kolmikon kanssa yhteistyö tulee olemaan hyvää. Tämän kauden aluksi kaikki ryhmät allekirjoittivat pormestarisopimuksen sisällön. Kunnanvaltuuston työkin on päässyt jo vauhtiin ja ylikunnallisiin paikkoihin teimme jo henkilövalintoja. Tammikuussa onkin jo hyvinvointialuevaalit tulossa ja soteuudistus etenee. Ettei vaan kukaan ehdi vaaleja ikävöimään, taas ne tulevat!


Tuusulassa laaditaan ensi vuodelle talousarviota, jossa tuloveroprosentit (19,75 %) ja kiinteistövero pysyisivät ennallaan. Talousnäkymiin liittyy niin Tuusulassakin kuin muissakin kunnissa ja kaupungeissa epävarmuustekijöitä, sillä valtion koronakompensaatiot ovat jäämässä odotettua pienemmiksi. Keusoten (6 kunnan yhteinen sote kuntayhtymä, jossa Tuusula on mukana) menot ovat vuodesta toiseen merkittävä epävarmuustekijä alueidemme kunnille, niin myös ensi vuodelle. Paineet siellä säästöihin ovat jopa kymmenissä miljoonissa. Koronapandemia itsessään heikentää talouden tilaa edelleen Tuusulassa tulevina vuosina. Itse kannan erityistä huolta terveydenhuollossa kasvavasta ns. hoitovelasta, jota Keusotessa tiedetään kertyneen. Erityisesti koululaiset, nuoret ja työttömäksi jääneet ovat monissa asioissa väliinputoajia ja tämä kehityskulku täytyy saada katkaistua.

Huolta herättää myös kuntayhtymä HSL. Sen lipputulot ovat alhaisia ja matkustajamäärät pieniä. Jokainen vähänkin liikennettä seuraava on voinut todeta, että meillä Tuusulassa bussit ajelevat melko tyhjinä. Samaan aikaan kuntaosuus on kuitenkin kasvamassa jopa 0,4 miljoonalla eurolla eli 4,2 miljoonaan euroon! Keusoteen tarvitaan jälleen lisää rahaa 3,8 miljoonaa ja koulujen väistötiloihin 0,6 miljoonaa. Palkat ja sivukulut tulevat vaatimaan 1,4 miljoonaa euroa.

Tuusulan investoinnit näyttävät olevan historiallisen suuret: 67 miljoonaa euroa. Talojen rakentamiseen on varattuna 39 miljoonaa euroa, kuntatekniikan rakentamiseen noin 18 miljoonaa euroa ja maanhankintaan puolestaan 3 miljoonaa euroa. Ensi vuonna Tuusulalla olisi velkaa jo 207 miljoonaa euroa ja vuonna 2025 jopa 346 miljoonaa euroa. Tällainen velkaantumisen tahti on mielestäni kestämätöntä! Näihin ja moniin muihin kysymyksiin kunnanvaltuusto pureutuu syksyn aikana.

Kiitokset jokaiselle alkusyksystä yhteyttä ottaneelle kuntalaiselle. Arvostan kuntalaisaktiivisuutta. Vastaan jokaiseen viestiin niin kuin olen jo vuosia kuntapäättäjänä tehnyt. Mukavaa syksyn alkua kaikille!

Mirka Kovalainen
Tuusulan kunnanvaltuutettu