Kuntavaalit 2021 | Tuusula

Fjällbo suojeltava rakentamiselta!

Retkeilimme eilen ystäväni kanssa Tuusulan Fjällbon puistossa. Olen ollut aktiivinen alueen käyttäjä lähes 40 vuotta. Aikanaan käydessäni Tuusulan Kirkonkylän ala-astetta, nyttemmin jo edesmennyt opettajamme Pentti Lavi vei luokkaansa aktiivisesti alueen lähiluontokohteisiin, museoihin, järvelle ja retkeilemään. Rantatien kohteisiin saimme mennä niin liikunta-, historia-, musiikki- ja biologian tunneilla. Liikuimme kävellen, pyöräillen, hiihtäen ja luistellen. Myös Fjällbo oli perinteinen kevätretki kohteemme. Silloin, 80-luvulla, puisto oli hoitamaton ja siellä saattoi viettää kesäisen päivän tapaamatta yhtään vastaantulijaa. Nyt vuonna 2021 puisto on kunnostettu hienoksi luonto- ja virkistyskohteeksi jossa eilenkin tuli juteltua useiden ulkoilijoiden kanssa. Moni oli tullut kauniista puistosta ja säästä nauttimaan myös naapurikaupungeista.

Harmitukseni on puiston tulevaisuuden suhteen suuri, sillä Tuusulan kuntakehityslautakunta on esittänyt (ja äänestänyt äänin 8-5) vaihtoehdoista, jossa Fjällbohon voisi kaavoittaa 1-3 omakotitonttia. Asia on nyt asemakaavaluonnos vaiheessa (ei vielä päätöksiä) ja siitä on nyt kenen tahansa mahdollisuus lausua mielipiteensä. Nyt kaavaluonnosvaiheessa alueelle on laadittu kaksi vaihtoehtoa; VE1 vaihtoehto on säilyttävä ja VE2 maankäyttöä tehostava. Käytännössä VE1 mahdollistaa yhden omakotitalon rakentamisen ja VE2 jopa kolmen omakotitalon rakentamisen. Kuntakehityslautakunnassa tehtiin myös ehdotus VE0 joka mahdollistaisi vain virkistyskäyttöä tukevaa rakentamista (kuten kahvila, saniteettitilat) mutta 10.3.2021 kokouksessa tuo VE0 hävisi ikävästi äänestyksessä äänin 8-5 eikä VE0 ole näin ollen mukana jatkovalmistelussa. Pöytäkirja äänestyksestä löytyy www.tuusula.fi sivuilta.

Lähtökohtaisesti meidän tulisi mielestäni suojella lähipuistojamme, metsiä ja viheralueita. Niin Fjällbossa, Tuomalan metsissä, Tuuskodon ranta-alueilla, Sikokalliossa, Anttilanrannassa kuin Ruotsinkylän tutkimusmetsissäkin. Valitettavasti suunta näyttää olevan se, että viheralueita halutaan kokoajan pienentää ja nakertaa. Rannat tulisi ehdottomasti suojella tehotoimilta ja rakentamiselta, virkistysalueet kuuluvat kuntalaisten yhteiseen käyttöön. Maata Tuusulassa kyllä löytyy mihin rakentaa.

Hyvä kuntalainen, nyt on tullut aika lausua tästä Fjällbon kaavasta, lisätietoa löydät kunnan www-sivuilta ja aikaa lausumiseen on 26.4.2021 asti. Helpoiten saat mielipiteesi perille kuntaan sähköpostilla kaavoitus@tuusula.fi tai osoitteella Tuusulan kunta, Kaavoitus, PL 60, 04301 Tuusula. Asemakaavahankkeesta on myös julkinen verkkotilaisuus ke 7.4.2021 klo 17.30-19.00 jonka löydät Tuusulan tapahtumakalenterista verkosta. Lähde mukaan, jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa!