Kuntavaalit 2021 | Tuusula

Prisma Hyrylään – ei nyt sentään hinnalla millä hyvänsä

Hyrylä tarvitsee kaupallisia palveluita ja kunnollisen kauppakeskuksen, se on selvää. Paljon on puhuttu Prismasta ja sen tyyppistä ratkaisua itsekin toivon mutta en hinnalla millä hyvänsä. Prismaa on nyt suunniteltu ja kaavailtu keskelle Hyrylän toria ja linja-autoaseman seutua. Hyrylän linja-autoaseman siirto nykyiseltä paikaltaan on herättänyt paljon vastustusta kuntalaisissa. Niin nuorisovaltuusto kuin ikäihmisten neuvosto ja Tuusula-seura ovat myös ottaneet asiaan kantaa, hyvin perustein ja puoltaen linja-autoaseman nykyistä sijaintia. Hämmästyttävää on se, että paikallislehdessä kerrottiin hiljattain HSL:stä saadun tiedon, että Tuusulan kunta ei ole pyytänyt asiassa lausuntoa HSL:ltä. Silti Tuusulan kunnanhallitus päätti 30.11.2020 joukkoliikenneterminaalin siirrosta pois nykyiseltä paikaltaan uimahallin läheisyyteen. HSL on sitä mieltä että nykyinen asema on hyvällä paikalla eikä kannata sen siirtoa. Itse ihmettelen kenen intresseissä tällainen siirto on? Määritteleekö HOK-Elanto kuinka Tuusulan on asiansa ratkaistava?

Kaupallisia selvityksiä on tehty vuosien ja vuosikymmenien saatossa Tuusulassa useita. Nykyisen S-marketin lähellä oleva ns. Prisman pelto ei tullut kyseeseen koska ELY-keskus ei antanut lupaa siihen liityntäliikenteen rakentamista varten. Nykyinen ylisuuri laatikko (jolta ainakin havainnekuva näyttää) on erittäin epämiellyttävän näköinen ja epäsuhteessa muuhun ympäröivään alueeseen. Joka kerta kun näen tuon ”kenkälaatikko” havainnekuvan minuun iskee epäusko; voiko tällainen laatikko olla rakentumassa aivan keskelle kylää. Linja-autoaseman siirto on kunnanhallituksen oma päätös eikä sille löydy ilmeisesti muita perusteluita kuin HOK-Elannon vaatimus saada linja-autoaseman tilalle suuri määrä pintapysäköintipaikkoja. Kunnanvaltuusto ei ole edes vielä päässyt keskustelemaan ja linjaamaan asiasta koska asia tulee valtuustoon vasta asemakaavavaiheessa. Nykyinen valtuusto ei ehkä siihen edes enää pääse vaikuttamaan.

HOK-Elanto on ollut vaatimuksissaan ilmeisen ehdoton; heidän kokonaisuuteen ei sovi asuminen, liiketoiminta on oltava yhdessä kerroksessa ja pääovien edessä laaja pintapysäköinti. Tämä johti sitten kunnanhallituksen päätökseen siirtää linja-autoaseman paikkaa. Poliittisessa päätöksenteossa on kuulunut Tuusulassa jopa kommentteja siitä että ”tämä pitää ottaa kun muutakaan emme saa”. Itse olen vahvasti sitä mieltä että meidän pitää Tuusulassa luottaa omiin ratkaisuihimme eikä antaa muun toimijan sanella sitä millaiseksi keskustaajamamme rakentuu. Prismalle kyllä, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Toivon todella että valtuusto vielä muuttaa tämän hankkeen suunnan.