Kuntavaalit 2021 | Tuusula

Kellokosken sairaala-alueen tulevaisuus on käsillä

Pohjois-Tuusulassa sijaitseva Kellokosken sairaala ehti täyttää 100 vuotta, kunnes sairaala päätettiin monista syistä lakkauttaa vuonna 2015. Sairaala perustettiin 1910-luvulla Keravanjoen patolammen rannalle. Kartanon päärakennus muutettiin sairaalaksi ja ympärille rakennettiin lisää sairaalatiloja.

Nyt sairaala-alue on tulossa myyntiin loppukesästä 2021. Pääsin pari viikkoa sitten pienen porukan mukana vuosien tauon jälkeen käymään vanhalla työpaikallani, sairaalan eri rakennuksissa. Niin paljon muistoja ja historiaa oli yhtäkkiä ympärillä! Kellokosken sairaala oli työpaikkani yli 10 vuoden ajan, joten paikat ovat varsin tuttuja.

Kellokosken sairaalan kiinteistöt ovat pitkälti suojeltuja. Pohjois-Tuusulan kehittämisen kannalta olisi tärkeää, että taloihin saataisi elämää. Voisiko se olla majoituspalvelua, hotellipalvelua, tiloja start up -yrityksille, asuntoja vai jotain muuta? Alueessa olisi paljon potentiaalia ja ne ovat merkittävä osa Tuusulan ja Suomenkin historiaa luonnonkauniilla alueella. Vaikka aika kulkee ja muuttuu, niin kuin ihmisetkin ajassa, historia pysyy ja sitoo meitä. Se taitaa olla sitä kotiseuturakkauttakin.

Alueelle on myös mahdollista tehdä lisärakentamista mutta joenrantaan ei tänä päivänä kukaan taida saada rakennusoikeutta eikä tontteja. Suomessa on ainakin kaksi onnistunutta uudistamista nähty vanhoille mielisairaaloille, Etelä-Pohjanmaalla Törnävällä ja Sipoon Nikkilässä. Ensimainitussa sairaala alueineen on kunnostettu vanhaa kunnioittaen ja sen omistaa yksityinen yritys. Nikkilään on puolestaan remontoitu entisen sairaala-alueen rakennuksia asuinkäyttöön. Työt ovat edenneet hitaasti ja osa rakennuksista on nyt purku-uhan alla. Toivon hartaasti että Kellokosken sairaala-alueelle löytyy ostaja ja alue saataisi uuteen kukoistukseen.

Juttelin asiasta tuoreeltaan myös Tuusulan kuntasuunnittelupäällikön kanssa. Kunta ei ole keksinyt rakennuksille käyttöä, mutta alueelle tarvitsisimme kyllä useampia hankkeita. Kun sopivia hankkeita löytyy, kunta valmistelee kaavamuutokset ja tarvittavat sopimukset. Näitä on kuitenkin mahdotonta tässä ”erikoisessa kohteessa” tehdä varsinkin kun koko muutoksen rahoittajaa ei ole toistaiseksi neuvottelupöydässä. Kuntasuunnittelupäällikön mukaan hankkeet voisivat olla esimerkiksi palveluasumista, asumista, liiketiloja, valtakunnallinen sairaalamuseo, toimistotiloja, työtiloja tai hotelli.

Toivon, että teistä lukijoistakin moni vinkkaisi tästä upeasta historiallisesta alueesta omille verkostoillenne. Toivottavasti alue saadaan vielä uusiokäyttöön. Sairaalan irtaimistoa myydään avoimessa huutokaupassa 14.-15.8.2021. Silloin on mainio aika tehdä vaikka päiväretki Kellokoskelle ja tutustua samalla sairaalamuseoon ja Ruukin tehdasalueeseen. Kulmilla on mainiot ruokapaikat Cherif-ravintola ja Kinuskilla kahvila-lounaspaikka. Suositus molempiin!

Sairaalan päärakennus eli vanha kartano