Kuntavaalit 2021 | Tuusula

Keusote ei voi laiminlyödä lakisääteisiä velvoitteitaan

Keusote ilmoitti 9.9.2022 tiedotteessaan, että alueemme koulu-, neuvola- ja opiskeluterveydenhuollossa on merkittävä lääkärivaje. Lisäksi on haasteita terveydenhoitajien saatavuudessa. Edelleen, samassa tiedotteessa todetaan, että neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon lääkäripalvelut hoidetaan “tarvekohtaisesti” rutiininomaisten tarkastusten sijaan. Merkillistä, sillä kyseessä on lakisääteinen palvelu josta asetuksilla määrätään. Esimerkiksi kouluterveydenhuolto on lakisääteinen terveyspalvelu, jonka on oltava koulupäivän aikana saatavissa joko koululta tai sen välittömästä läheisyydestä. Kouluterveydenhoidon tehtäväkenttä on laaja; sen on seurattava oppilaan kasvua ja kehitystä sekä edistettävä terveyttä ja hyvinvointia. Sen on tuettava vanhempien kasvatustyötä, tunnistettava oppilaan erityisen tuen tarvetta ja ohjattava jatkotutkimuksiin. Kouluterveydenhuollon on myös huolehdittava kouluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Edellä muutamia nostoja lain hengestä. Ajankohtaisesti olen saanut kuulla, että Tuusulasta terveydenhoitajia puuttuu nyt useammalta koululta.

Koko ikäluokan kattavat vuosittaiset terveystarkastukset muodostavat kouluterveydenhuollossa toiminnan rungon. Luokilla 1. 5. ja 8. terveystarkastukset kuuluu tehdä laajoina ja vanhemmat pyydetään niihin mukaan. Niissä on tarkoitus arvioida monipuolisesti niin oppilaan fyysistä kuin psykososiaalistakin terveydentilaa. Nämä ovat oivallisia tilanteita keskustella oppilaan, mutta myös koko perheen hyvinvoinnista. Voidaan sanoa että kouluterveydenhuollon henkilöstö on avainasemassa ja kaikista otollisimmassa roolissa ennaltaehkäisevän terveydenhuollon toteuttamisessa. Kysyn nyt Keusoten johdolta, kuka ja millä mandaatilla on päättänyt, että lääkäripalvelut hoidetaan “tarvekohtaisesti” kun kyseessä on lakisääteinen palvelu? Mitä tarvekohtaisuudella tässä yhteydessä tarkoitetaan?

14.9.2022 olin yhteydessä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon, johtavaan terveydenhuollon ylitarkastaja Anne Arvoseen. Kerroin tästä tilanteesta ja tiedotteesta. Aluehallintovirasto olikin jo ehtinyt saamaan asiasta useamman yhteydenoton Keusote kunnista. Arvosen kanta oli selkeä; lakisääteisiä velvoitteita ei voi laiminlyödä. Ei edes sillä perusteella, että henkilökuntaa ei ole saatavilla. Hän kyseli mistä korvaavaa palvelua on yritetty hankkia? Lastenlääkäriasemilta? Aluehallintovirastosta on lähdössä asiasta ensimmäiset selvityspyynnöt Keusoteen näinä päivinä. Aluehallintovirastoon voi jokainen asiasta huolissaan oleva kirjoittaa, kaikki näkemykset liitetään samaan kokonaisuuteen. Helpoiten viestit voi lähettää osoitteeseen anne.arvonen@avi.fi


Mirka Kovalainen (kesk)
psykiatrinen sairaanhoitaja,
Tuusulan kunnanvaltuutettu