Kuntavaalit 2021 | Tuusula

Pandemia väsymystä ilmassa

Tässä se nyt on. Uusi tuore avattu blogini, jota moni on toivonut, jo useamman vuoden ajan. Lähestyvät kunnallisvaalit antoivat oivan tilaisuuden vihdoin blogin avaamiselle. Blogissa tullaan näkemään ajankohtaisia kirjoituksia yhteiskunnallisista asioista, Tuusulaan liittyvästä päätöksenteosta ja esimerkiksi terveydenhuollon kysymyksistä, jotka ovat oman ammattiosaamiseni aluetta.

Työskentelen psykiatrisena sairaanhoitajana. Tätä kirjoittaessa elämme keskellä pahinta koronapandemiaa Suomessa. Tämä globaali pandemia on kestänyt Suomessa nyt reilun vuoden ja päiväkohtaiset tartuntaluvut näyttävät pysyvän korkeina, vaikka ainakin ensimmäisen rokotuksen saaneita on noin puoli miljoonaa suomalaisissa. Viime päivinä on puhuttu myös koronarokotteiden uudelleen kohdentamisen mielekkyydestä. Esimerkiksi Uusimaa näyttää tiheämmän väestömääränkin perusteella kärsivän suuremmasta sairastavuudesta, myös maahanmuuttajien keskuudessa on tautia esiintynyt enemmän.

Tuntuisi järkeenkäyvältä, että täsmätoimia ja rokotetta suunnataan sinne missä tilanne on akuutein ja leviämistä voidaan silläkin keinoin pysäyttää. Tärkeintä on kuitenkin se, että hoivakotien/palveluasumisen ikäihmiset ja heidän hoitajansa on pitkälti saatu rokotettua ja niissä paikoissa uusia tautiryppäitä ei ole esiintynyt. Yhteiskunnan velvoite on ehdottomasti turvata kaikista heikoimmassa asemassa terveydentilansa vuoksi olevat; ikäihmiset ja riskiryhmät, joiden terveydentilalle tauti saattaa olla jopa hengenvaarallinen. Me perusterveet ihmiset joudumme vielä odottamaan. Luonnollisesti ihmiset ovat väsyneitä ja turhaantuneita tilanteeseen.

On hyvä muistaa, että rokotetutkaan ihmiset eivät voi luopua varotoimista; kasvomaskit, turvavälit, käsien desinfiointi jne. ovat arkipäivää toistaiseksi myös rokotetuilla. Lisäksi koronavirus muuntuu maailmalla kovaa vauhtia ja muuntoviruksia on tavattu myös Suomessa. Toistaiseksi rokotteet ovat tehonneet ilmeisen hyvin myös muuntoviruksiin.

Valitettavasti pandemia jatkuu ja sen valossa kuntavaalien siirto kesäkuulle on ainoa oikea ratkaisu. Silloin saamme jo lämpimämmän sään vuoksi järjestettyä äänestyspaikkoja, vaikka ulkotiloihinkin tarvittaessa. 8 viikon siirto vaaleille takaa myös sen, että uusi valtuustokausi pääsee alkusyksystä käynnistymään. Ja tietenkin mahdollisimman moni kansalainen käyttämään äänioikeuttaan. Itse olen ehdokkaana Tuusulan Keskustan listalta kunnanvaltuustoon.