Kuntavaalit 2021 | Tuusula

Hyvää alkanutta vuotta 2022!

Tätä kirjoittaessa joulu ja loppiainen ovat jo takana ja uusi vuosi hyvässä käynnissä. Käytännössä on alkamassa jo kolmas koronavuosi. Tammikuuta leimaa myös jälleen paheneva koronatilanne ja käynnissä olevat massarokotukset. Itsekin lähden vapaapäivinä lisätyönä ihmisiä rokottamaan. Hiljattain käytiin kummallista keskustelua hoitajien ”pakkorokotuksista” julkisuudessa. Moni on kysynyt minulta, mitä mieltä olen hoitohenkilökunnan “pakkorokotuksista”.

Tartuntatautilain 48 § on ollut voimassa jo pitkään. Aika monelle tämä lain velvoite taitaa olla vieras. Seuraavassa ote siitä:

”Työntekijän ja opiskelijan rokotussuoja potilaiden suojaamiseksi

Työskentelyyn sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköiden asiakas- ja potilastiloissa, joissa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita tai potilaita, saa käyttää vain erityisestä syystä henkilöä, jolla on puutteellinen rokotussuoja.

Työntekijällä ja työharjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi edellytetään rokotuksen antama suoja influenssaa vastaan ja imeväisikäisiä hoitavilla hinkuyskää vastaan.

Opiskeluterveydenhuollon on huolehdittava, että työharjoitteluun osallistuvilla opiskelijoilla on 2 momentissa tarkoitettu rokotussuoja.

Työnantajalla on oikeus käsitellä työntekijän tai työharjoittelussa olevan opiskelijan 1 momentissa tarkoitettuihin tehtäviin soveltuvuutta koskevia tietoja riittävän rokotussuojan osalta työntekijän tai opiskelijan suostumuksella yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain (759/2004), työterveyshuoltolain ja henkilötietolain mukaisesti.”

Pakkorokotuksia siis ei ole olemassa, ketään ei väkisin pistetä. Väkisin ei myöskään pakoteta alalle. Olen sairaanhoitajan urani (23 vuotta) aikana törmännyt myös hoitajiin joiden mielestä on väärin että huumausainetestejä pitää joihinkin työtehtäviin antaa. En ymmärrä miksi sekään olisi väärin. Eri ammateissa on erilaisia turvallisuusvaatimuksia. Lentäjillä ja rekkamiehillä seulotaan tiettyjä asioita tiiviimmin, lasten kanssa työskenteleviltä vaaditaan rikosrekisteriote yms. Poliisin työssä edellytetään nuhteetonta rikostaustaa. Mielestäni kaikki toisten turvallisuutta lisäävät asiat on vain hyvä asia. Kannattaa muistaa, että pakolla/vastentahtoisesti Suomessa voidaan lääkitystä pistää vain mielenterveyslain alaisuudessa, silloinkin siihen pitää löytyä vahvat perusteet, lääkärin päätös ja pykälät jotka kirjataan potilastietoihin.

Presidentti Niinistö otti uudenvuoden puheessaan myös hyvin kantaa näihin asioihin, koronaväsymykseen ja eripuran kylvämiseen. Hän lausui: ”On toki ymmärrettävää, että ennenkokematon herättää erilaisia mielipiteitä, niin pandemian vaaroista kuin siltä suojautumisesta. Erimielisyys on kuitenkin alkanut näyttäytyä eripuraisuutena ja pahantahdon levittämisenä. Yhdistävästä tekijästä, terveytemme suojaamisesta, ei soisi tulevan riidan lähdettä”. Viisaita sanoja Niinistöltä jälleen!

Kaiken tämän poikkeavan ajan keskellä käydään Suomessa pian aluevaalit joissa valitaan uudet päättäjät alueellisesti meillekin Keski-Uudellemaalle. Tämä uusi valtuusto päättää alueellisesti kuuden kunnan sote asioista, myös palo- ja pelastustoimesta. On tärkeää että kaikki kynnelle kykenevät menisivät äänestämään 23.1.2022. Tuusulassa ja Järvenpäässä on ehdolla monta loistavaa sote-osaajaa. Nämä sote asiat koskettavat jokaista ja läheisiämme ennemmin tai myöhemmin ja parhaillaankin.

Parempaa uutta vuotta kaikille!

Mirka Kovalainen

Tuusulan kunnanvaltuutettu

Talvi Tuusulanjärvellä (kuvannut Päivi Kilpeläinen)